Snöberg

 

Snöbergsbodarna

Snöbergsbodarna är en gammal fäbodvall där det idag finns två fäbodstugor bevarade. På senare år har det byggts till en bilväg ända upp på vallen. Värre var det förr då man fick använda sig av en stig från Snöberg - en sträcka av cirka 6 km.

Den större stugan

Den större fäbodstugan 1967 Den större fäbodstugan 2004

Den större av de två fäbodarna, bestod till en början av två rum med varsin ingång. Den ägdes av Axel och Albin Sjöström och övertogs senare av Ivar Sjöström. Ivar rustade upp stugan och byggde igen den ena ingången. Hela vallen, stugan och skogen inköptes efter Ivars död i slutet av 90-talet, av Kjell Henriksson.

Den mindre stugan

Den mindre föbodstugan 1967 Den mindre föbodstugan 2004

Den andra stugan övertog jag efter min far och renoverade den invändigt i slutet av 1960-talet. Det som fick åtgärdas var bland annat att ta bort murstocken som hade fallit ner, byta ut fönstren, samt att klä väggarna med furupanel.

Anteckningar från förr

Anteckningar upptäckta vid renovering

Vid renovering av den mindre stugan återfanns flera anteckningar på väggarna. Den äldsta var från den 6 september 1896 där man finner "G J Johansson, Gräsa och Oskar Nyqvist, Snöberg".

Anteckningarna på väggarna skvallrade också om att Snöbergsbodarna var tillhåll för ungdomarna i bygden. Man kunde utläsa följande anteckning om en fest sommaren 1931. Jag har lagt till personernas ålder vid denna träff, samt en notis om att en del av dem blev par och gifte sig med varandra.

16/7 1931
Frida HenrikssonFrida var troligen dit några dagar innan de andra för att förbereda festen.
19/7 1931
Bror Henriksson30 årSofia Bergström16 årGifte sig med varandra 1952
Adolf Bergström21 årValdemar Bergström19 år
Erik Nordell20 årAnna Hallstensson22 årGifte sig med varandra
Ingvar Hallstensson19 årGunnar Hallstensson17 år
Julle Sjöström19 årJohn Bergman16 år
Linnea Nilsson17 årFrida Henriksson33 år

Tyvärr är ingen av ovanstående personer fortfarande i livet.

Det finns inte så många gamla kort, men om någon har några så hör av er. Här kommer några kort från vallen. Klicka på bilderna för att förstora dem.

Anteckningar från "boans" gästbok

Många människor har under årens lopp besökt fäbodvallen. De flesta har även skrivit i den lilla svarta bok som finns i den mindre stugan. Denna bok lades tillsammans med en bläckpenna i stugan 1957 och har funnits där sedan dess. Både boken och pennan har stått pall för varma sommrar och kalla vinrar med temperaturer långt under -20 grader. Än idag skrivs korta meddelanden i gästboken med hjälp av samma plikttrogna penna.

Jag tänker vid tillfälle scanna in vissa sidor ur gästboken.


Uppdaterad: 2010-04-11


Till toppen

Copyright © Jan Henriksson 2010

Valid Html 4.01 Valid CSS 2